Veelgestelde Vragen

Oorsprong

 • Van oorsprong kom ik uit het tropisch regenwoud van Borneo en omstreken. Daar kan het flink regenen! Daarom houd ik ook van veel water en een hoge luchtvochtigheid.

 • In de natuur groei ik tussen de bomen in de jungle. Voor mij een ideale plek, omdat mijn voedsel bestaat uit kleine vliegjes en insecten. Ik lok ze met mijn nectar. Als de insecten op mijn bekerrand landen, glijden ze makkelijk uit en vallen in mijn beker. Mijn bekers zijn gevuld met een plakkerige vloeistof vol verteringsenzymen.

 • Mijn bekers kunnen soms wel jaren blijven zitten. Dit hangt vooral af van hoe ik word verzorgd. Als ik te weinig water drink, kunnen de bekers uitdrogen (ze worden bruin) en sterven ze af.

 • De apen die door de jungle slingeren nemen onderweg wel eens een slokje water uit mijn beker. Vandaar de naam ‘Monkey Jars’. Ik word ook wel ‘bekerplant’ genoemd. Maar jij mag ‘Monkey Jars’ zeggen ;-).

Water geven

 • Ja, dat vind ik beregezellig. Niet te vaak en je hoeft me niet in te zepen, daar krijg ik een beetje jeuk van. Ik vind het ook heerlijk om in een vochtige badkamer rond te hangen!

 • Nee, als je mij goed verzorgt hoeft dat niet. Mijn stengels kun je zien als een natuurlijke gieter. Als je me genoeg water geeft en de plek waar ik sta niet te droog is, dan vul ik mijn beker gewoon zelf met een laagje water. Afhankelijk van mijn soort vul ik mijn beker tot 1/3e, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

 • Als mijn bekers bruin worden is er iets mis. Meestal heb ik dan te weinig water gekregen of sta ik op een plek die te droog of te licht voor mij is. Het is dan belangrijk dat je mijn dorst lest en kijkt of je mij op een vochtige plek kunt neer zetten. Bijvoorbeeld in de badkamer!

 • Ja, de bruine bekers zijn afgestorven. Je mag ze afknippen. Het maakt niet uit waar; je kunt ze direct boven aan de stengel afknippen of onderaan. Ik ga daarna hard mijn best doen om nieuwe bekers te maken.

 • Regenwater bevat geen kalk. Kalk vind ik wat minder lekker. Je mag mij daarom prima buiten hangen tijdens een flinke regenbui. Maar ook een plons kraanwater slik ik als zoete koek hoor!

 • Ik houd van aandacht ☺. Kijk daarom goed naar me en voel zo nu en dan aan mijn grond. Als ik niet bruin word en mijn grond een beetje vochtig is dan voel ik me lekker. Als je goede vriendjes met me wilt worden, kijk dan vooral in het begin extra vaak naar me en probeer te ontdekken hoeveel water ik nodig heb. Je kunt mijn bladeren vochtig houden met een plantenspuit. Maar overdrijf het niet, van te veel water worden mijn wortels ziek en ga ik dood.

Plaats

 • Net als in de jungle houd ik van een lichte plek, maar ik kan niet tegen direct zonlicht. In warme zomermaanden vind ik het heerlijk om buiten te zijn, maar zet me dus niet direct in de zon.

 • Ik ben een echte Casanova. Met de rode kleur van mijn bekers lok ik insecten. Hoe feller de kleur van mijn bekers, hoe meer honger ik heb!

 • Ik ben een summer dude; in de wintermaanden groei ik langzaam, maar in de zomer groeien mijn bladeren een stuk sneller en ontstaan er ook nieuwe bekers. De bekers zijn een verlengde van mijn blad.

 • Ik heb een hekel aan verhuizen. Ik hoop dan ook dat je mij lekker in mijn vertrouwde potje wil laten zitten. De potgrond is speciaal samengesteld voor mij als vleeseter en ik ben er erg aan gehecht.

Plantenvoeding

 • Ja dat kan. Eens in de twee maanden een heel klein beetje. Anders word ik misselijk. 1 gram per liter water is voldoende. Zeker als ik te weinig insecten heb gegeten, is kunstmest een mooie toevoeging.

 • Nee dat hoeft niet, maar mag wel. Ik probeer zelf mijn vliegjes te vangen. Deze verteer ik en daar haal ik weer mineralen uit. Maar als ik jarig ben, lust ik best een extra vliegje!

Weetjes

1

Ssst… die nectar onder het deksel is om insecten te lokken

2

Regent het? Dan doe ik m’n bekers gewoon dicht als parapluutje

3

Ik vegetariër? Geef mij maar een lekker vlieg je of insect!

4

Slim! Als je mij als staande plant hebt gekocht heb ik een waterreservoir

5

Vlieg jes en insecten verteren vanzelf door de sappen in mijn bekers

6

Die naam? Komt omdat apen uit mijn bekers drinken!

7

Ik hou van water. Niet zo’n klein beetje maar véél water

8

Hé, waar ik vandaan kom (Borneo) valt er twee keer zoveel regen als in Nederland!